Blog- Archív

Tutorial

Tutorial
Pimp your Skirt

Horgolós szótár- rövidítések

Törzsvendégek/ Stammgäste

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.
Dienstag, September 28, 2010

Königsbergi húsgombócok/ Königsberger Klopse

Annak idején, mikor idekerültem nagyon sokáig ez volt az abszolút kedvenc ételem. Tipikusan hideg évszak-étel, de anno én még a nyáron lévö szülinapomra is ezt kértem az au-pair családomtól :) Sokáig azt hittem, hogy valami nagyon bonyolult az elkészítése, de egyáltalán nem! Söt, ha kis gombócokat formálunk, akkor elég hamar készen is lesz.Königsbergi húsgombócok/ Königsberger Klopse

Hozzávalók:

 • 500 g darált hús (fele sertés, fele marha)
 • 1 kisebb fej vöröshagyma
 • pici olaj vagy egyéb zsiradék
 • 2 száraz zsömle vagy 2 szelet kenyér
 • 2 tojás
 • citrom
 • só, bors
 • (az eredeti recept ír még szardellát is kb. 60 g-ot, mi azt nem szeretjük, így ki szoktam hagyni)
 • 40 g vaj
 • 40 g liszt
 • kb. 750 ml húslé (vagy csak sima víz esetleg leveskocka vízben feloldva)
 • 2 EK kapribogyó (üveges)
Elkészítése: 
Az olajon a kockára vágott vöröshagymát barnára pirítjuk majd félretesszük hülni. Beáztatjuk vízbe a száraz zsömléket. Egy szélesebb, magas falú (fözelékes) edényben felforrósítjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet és kicsit pirítjuk, majd lassan, állandó kevergetés mellett hozzáöntjük a húslevet. Ha elegendöen sürü állagú a szószunk, akkor ízesítjük sóval, borssal reszelt cirtomhéjjal, citromlével és beletesszük a kapribogyókat.
Lejjebb vesszük a lángot.
A húshoz adjuk a pirított hagymát a tojásokat a kinyomkodott zsömléket (ha valaki szereti, akkor ide kerül a szardella is) és ízesítjük pikánsra a sóval, borssal citromlével. A húsmasszábból kis golyókat formálunk és a szószba tesszük. Fedö alatt közepes-kis lángon készre fözzük. 

Idönként az edényt felemelve a tüzröl rázzuk kicsit (vízszintesen körkörös mozdulatokat végezve), hogy a gombócok nehogy leégjenek, mivel fakanállal kevergetni nem tudjuk. 
Köretnek egyszerü sós krumpli, mire az elkészül, készen vannak a húsgombócok is.

Férjem ma elárulta, hogy náluk otthon szerinte sohasem volt ez az étel, nem is ismerte. Aztán késöbb evett valahol, nem ízlett neki és feledésbe is merült az évek folyamán. Aztán mivel nekem ez az egyik kedvencem, sokat készítem, mikor elöször került asztalra, nagyon szkeptikusan fogadta, de aztán nem gyözte dícsérni :) Az én föztöm azóta is szereti...

Arthur:
-Mami, ich bin fertig. Ich möchte noch... aber nur Fleisch, keine Kartoffeln mehr :D
- Anya, elég volt. Szeretnék még... de csak husit, nem kell több krumpli :D

0 megjegyzés/ Kommentare :

Haftungsausschluss

A linkekre mutató oldalak tartalmáért kizárólag az adott oldal tulajdonosa/ szerkesztöje felelös. Ezennel nyomatékosan elkülönülök az ezen a blogon a linkekre mutató oldalak tartalmától valamint az oldalakon található esetleges további linkekre mutató internetoldalak tartalmától is. Továbbiakban szeretném még megjegyezni, hogy az ezen a blogon található szövegek és képek, hacsak masként nincs megjelölve, az én tulajdonomat képezik, ezáltal szerzöi joggal védettek. Ebböl kifolyólag ezeket nem szabad az én nyomatékos belegyezésem nélkül (részlegesen sem) másolni vagy más célokra felhasználni.

Für die Inhalte der verlinkten Seiten sind ausschließlich die jeweiligen Inhaber/Betreiber verantwortlich. Ich distanziere mich hiermit ausdrücklich von den Inhalten sämtlicher in diesem Blog verlinkten Webseiten, sowie den dort zu findenden weiterführenden Links und mache mir die jeweiligen Inhalte nicht zu eigen. Ferner möchte ich anmerken, dass alle Texte und Fotos, sofern nicht anders gekennzeichnet, mein Eigentum sind und somit urheberrechtlich geschützt. Folglich dürfen sie nicht ohne meine ausdrückliche Erlaubnis (auch nicht teilweise) kopiert oder weiter verwendet werden.

About Me

Mein Foto
Hena
NRW, Germany
37 év. Három fiúcska egy lányka és egy férj. Kötötük, varrógép. Fözökanál, könyvek. 37 Jahre, drei Buben und ein Mädel, ein Mann. Stricknadeln, Nähmaschine. Kochlöffel, Bücher.
Mein Profil vollständig anzeigen
A férjem kedvéért németül is.
Meinem Mann zuliebe, auch auf Deutsch.

a hét fotója/ Bild der Woche

a hét fotója/ Bild der Woche

Ezt olvasom épp/ das lese ich

Ezt olvasom épp/ das lese ich

Látogatók/ Besucher

Kötött, horgolt/ Gestrickt, gehäkelt

Summe

Top 10