Blog- Archív

Tutorial

Tutorial
Pimp your Skirt

Horgolós szótár- rövidítések

Törzsvendégek/ Stammgäste

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.
Sonntag, Oktober 03, 2010

Hagymatorta/ Zwiebelkuchen

Igen, hagymával ill. hagymából van és nem, nem édes torta :) Ez egy tipikusan öszi, ilyentáli étek, amikor lehet kapni az ún. Federweisse-t, ez fehér borszölöböl van abban a stádiumban amikor a must elöször forrni kezd= Új Bor. A német borvidékeken (Franken, Rhein, Mosel) jellegzetesen ezt kínálják az Új Bor mellé.
Én Cidre-t (almabor) vettem, mert a Federweisse pont elfogyott a boltban.
Érdemes kiprobálni a hagymatortát, tényleg nagyon finom, a sok hagyma miatt egészséges is és nem egy mindennapi csemege, bár lehet, hogy aztán annyira ízleni fog, hogy aztán sürün kell készítenünk. :)




A megadott mennyiségek egy 20 cm átméröjü tortaformára vonatkoznak, viszont ha megduplázzuk a mennyiséget, akkor egy 24-26 cm átméröjü formára elegendö adagot kapunk.


Hagymatorta/ Zwiebelkuchen


Hozzávalók:
Tésztához: 
  • 150 g liszt
  • 1/4 TK só
  • 20 g vaj
  • 10 g élesztö
  • 75 ml langyos tej
Töltelékhez:
  • 500 g hagyma, az a fajta, amiböl 1 db is öklömnyi nagyságú és 200-300 g-os
  • 100 g kockára vágott füstölt sonka (készen kapható) vagy húsos szalonna
  • 10 g vaj
  • 1 egész tojás és 1 tojás sárgája
  • 80 g tejszín
  • 50 g creme fraiche (ha nincs akkor tejföl)
  • só, bors, kömény
Elkészítése: A tejben felfuttatjuk az élesztöt. A lisztet egy mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót a vajat kis darabkákban és a felfuttatott élesztöt. Az egészet jól összedagasztjuk addig, míg a tészta le nem válik a tál falárol. kb. 1 órára pihentetni tesszük.
Közben a hagymákat megtisztítjuk (500 g hagyma = 2 fej :)) és vagy gyalun vagy késsel vékony félkarikákra vágjuk.
Felforrósítjuk a vajat és a sonkát (vagy szalonnát) megpirítjuk rajta. Hozzáaduk a hagymakarikákat és folytonos kevergetés mellett üvegesre dinszteljük. Sóval, borssal és a köménymaggal (öröltet használok, nem bírom a magot) pikánsra ízesítjük. Levesszük a tüzröl és hülni hagyjuk.
A sütöt 200 fokra (alul-felül-mód) elömelegítjük, kivajazzuk a formát.
Összekeverjük a tojást+ tojássárgáját a tejszínnel és a creme fraiche-el, majd hozzáadjuk a hagymákhoz, jól összekeverjük.
A tésztát még egyszer jól megdagasztjuk és lisztezett felületen formanagyságúra kinyújtjuk. Beletesszük a formába, közben húzzuk fel a tésztát a forma oldalára is. Beleöntjük a hagymás masszát és a sütö középsö polcán 30-40 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a felülete elkezd pirulni, ill. a massza egyenletesen feljött.



Mi vacsorára ettük, nagyon finom lett. Férjem ötlete, hogy ha a tésztát kellö vékonyságúra kinyújtjuk, akkor belefér egy nagyobb formába is (24 cm átmérö), bár akkor a töltelék nem lesz magas, viszont hamarabb át tud sülni. Legközelebb ki fogom próbálni így is.

5 megjegyzés/ Kommentare :

Ju hat gesagt…

Nyamiiii, ez nagyon jól hangzik!
A férjem imádja a hagymát és utálja az édes tortákat, így majd ezzel jól meglepem a szülinapján :)

Ju hat gesagt…

Na, hát tegnap végre megsütöttem a hagymatortát, nagyon finom lett! A férjem is nagyon örült neki :)
Szimpla adagot készítettem, de majdnem kevés lett kettőnknek. Mondjuk jobb is volt így, mert egyébként nagyon teleettük volna magunkat :D

Hena hat gesagt…

De jó Ju! Örülök, hogy nektek is ízlett!

Ódri hat gesagt…

megsütöttem, isteni finom! :)
örülök, hogy rátaláltam a receptedre!

Hena hat gesagt…

Nagyon örülök, hogy ízlett nektek is Ódri!

Haftungsausschluss

A linkekre mutató oldalak tartalmáért kizárólag az adott oldal tulajdonosa/ szerkesztöje felelös. Ezennel nyomatékosan elkülönülök az ezen a blogon a linkekre mutató oldalak tartalmától valamint az oldalakon található esetleges további linkekre mutató internetoldalak tartalmától is. Továbbiakban szeretném még megjegyezni, hogy az ezen a blogon található szövegek és képek, hacsak masként nincs megjelölve, az én tulajdonomat képezik, ezáltal szerzöi joggal védettek. Ebböl kifolyólag ezeket nem szabad az én nyomatékos belegyezésem nélkül (részlegesen sem) másolni vagy más célokra felhasználni.

Für die Inhalte der verlinkten Seiten sind ausschließlich die jeweiligen Inhaber/Betreiber verantwortlich. Ich distanziere mich hiermit ausdrücklich von den Inhalten sämtlicher in diesem Blog verlinkten Webseiten, sowie den dort zu findenden weiterführenden Links und mache mir die jeweiligen Inhalte nicht zu eigen. Ferner möchte ich anmerken, dass alle Texte und Fotos, sofern nicht anders gekennzeichnet, mein Eigentum sind und somit urheberrechtlich geschützt. Folglich dürfen sie nicht ohne meine ausdrückliche Erlaubnis (auch nicht teilweise) kopiert oder weiter verwendet werden.

About Me

Mein Foto
Hena
NRW, Germany
37 év. Három fiúcska egy lányka és egy férj. Kötötük, varrógép. Fözökanál, könyvek. 37 Jahre, drei Buben und ein Mädel, ein Mann. Stricknadeln, Nähmaschine. Kochlöffel, Bücher.
Mein Profil vollständig anzeigen
A férjem kedvéért németül is.
Meinem Mann zuliebe, auch auf Deutsch.

a hét fotója/ Bild der Woche

a hét fotója/ Bild der Woche

Ezt olvasom épp/ das lese ich

Ezt olvasom épp/ das lese ich

Látogatók/ Besucher

Kötött, horgolt/ Gestrickt, gehäkelt

Summe

Top 10